dinsdag 2 februari 2016

Houtkachel versus sfeerhaardEinde besparing op stookkosten.

Vorige week kreeg een appje van de buurvrouw Dat onze schouw wel erg zwart rookte, of wij dit wisten. Nee dus !
Schoorsteen moest dus geveegd worden........
Zo gezegd zo gedaan, Zodra de veger in de schoorsteen zakte, kwam hij al vast te zitten !
Blijkt onze hele schouw vol te zitten met scheuren en is de flexibele pijp helemaal poreus.
Daar moet dus een nieuwe in. Aangezien wij verhuisplannen hebben gaan we deze kosten niet meer maken, deze kosten zal ons huis niet meer opbrengen bij verkoop.
Dit betekent echter ook; Einde besparing van stookkusten (snik)  maar niet getreurd er zijn ergere dingen in het leven.

Dus wordt de houtkachel en het hout verkocht, de schouw dichtgemaakt en gaat er een sfeerhaard geplaatst worden. (Wordt vervolgd)
Nu maar hopen, dat de winter zacht blijft........

41 opmerkingen:

 1. Balen zeg! Ik ben benieuwd hoe zo'n sfeerhaard bevalt. Wordt het een electrische? Of gashaard?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het een sfeerhaard gaat worden op bio-ethanol, dan hebben we toch een echt vuur, wel zo gezellig.

   Verwijderen
  2. Bij bio-ethanol moet je wel goed luchten heb ik gelezen. Want bij verbranding van bio-ethanol komen er ook afvalstoffen vrij waaronder CO2.
   Wel alleen in je eigen huis want je hebt geen rookkanaal nodig, dus je buurtbewoners hebben er geen last van.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  3. Dat klopt, ik heb zo eentje boven, waar op zich best wat ruimte is, maar ik ruik het toch. Nu ruik ik ook wel vrij scherp, maar dat had ik vooraf niet verwacht.

   Verwijderen
 2. Scheelt ook weer hoop fijnstof dus beter voor jezelf en anderen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig, weer een haard minder. Besef alsjeblieft hoeveel overlast het stoken van een haard geeft voor de buurtbewoners! De stank en het fijnstof is vreselijk ongezond. Het is minstens net zo ongezond als roken en zou ook verboden moeten worden! Ik heb achterburen die zo'n rotding hebben dus helaas weet ik waarover ik het heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja want gas verbranden en koolstofmono oxide zijn gezond..
   Jij verwarmt je huis met je glimlach en eenhoorns?
   Jouw water kookt omdat je ernaar kijkt?
   Jouw auto loopt op liefde? Jouw fiets is gemaakt van ijzererts dat met de hand is gedolven en vervoert met een kruiwagen? Gesmolten met zand en naar je toe gerold? Jouw glazen potten zijngesteriliseerd met rijnwater en gesmolten met een glimlach?

   Ik moet hoognodig een vuurkorf aan gaan steken, dat is een stuk goedkoper dan die onbehandelde schutting afvoeren naar de stort.

   Verwijderen
  2. Bah, wat een vervelende reactie! Waarom niet gewoon met respect reageren op een bericht van iemand? Eenieder heeft zo zijn mening. Daar hoef jij het niet mee eens te zijn, toch?

   En als je dan al een dergelijke reactie plaatst, heb dan ook de ballen om je naam er bij te zetten...

   Verwijderen
  3. Hier hebben alle buurtbewoners een houtkachel, dus niemand heeft last van elkaar. Leven en laten leven is ons motto en verbeter de wereld en begin bij jezelf.

   Verwijderen
  4. Ps, Dank je voor je bijval spaarbalans.

   Verwijderen
  5. Vreemd, ik had mijn naam er bij gezet, die guts heb ik namelijk wel.
   Vianne

   Maar hoeveel van jullie reageren hier met jullie eigen naam? Ik hoop niemand want dat getuigd nogal van naiviteit en goedgelovigheid in de betrouwbaarheid van internet gebruik.

   Verwijderen
  6. En over de vervuiling van andere energie bronnen: die is bewezen veel lager dan via houtkachels per geleverde eenheid energie. Niet 0 idd. Wel gezonder.

   Verwijderen
  7. helaas heb ik toch alleen overlast van de houtkachel van een paar deuren verder en niet van mijn gasstokende buren. Met of zonder eenhoorns, gezond of ongezond, die houtkachel stinkt. En als hij stookt moeten 200 buren alle ramen en roosters sluiten.

   Verwijderen
 4. Fijn dat je buurvrouw je erop attent maakte, je had ook brand kunnen krijgen.

  Meestal weet je zelf niet wat je uitstoot als je lekker binnen voor je haardje zit.

  Helaas moet ik me bij de vorige reacties aansluiten, ik heb astma en heb erg veel last van stokende buren.

  Jammer dat er geen speciale filters bestaan om op schoorstenen te plaatsen, dan zou iedereen onbezorgd een houtkachel kunnen gebruiken, is namelijk wel goed voor de energierekening.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja was erg blij met de buurvrouw en snap echt wel dat het voor mensen die last van hebben van hun luchtwegen die uitstoot vervelend is. (Mijn man heeft COPD) maar dat is met heel veel dingen, fabrieken, dieselauto's en noem maar op. En wat die filters betreft, dat zou mss een oplossing zijn.

   Verwijderen
  2. Ja natuurlijk hebben auto's en fabrieken ook uitstoot en dat is al vervelend genoeg als er dan nog mensen zijn die de lucht nog is extra vervuilen door hun houtkachel te gaan stoken leg ik zowat het loodje door mijn astma.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 5. Die dingen moeten gewoon helemaal verboden worden
  met die ongezonde uitstoot.
  H.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik leef mijn leven naar eer en geweten, met respect voor alles en iedereen. Helaas zijn kun je het niet iedereen naar de zin maken. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

   Verwijderen
  2. O ja ik begin bij mezelf, ik heb zonnepanelen en een cv die daar op draait (nieuwste techniek) dus dat zit wel goed.

   En als je echt rekening houd met iedereen dan stook je in een woonwijk niet een houtkachel vanwege dat er mensen zijn die er een astma aanval van kunnen krijgen.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  3. Pardon met zo'n afgrijselijke houtkachel
   heb je echt geen respect voor alles en iedereen.
   H.

   Verwijderen
 6. Jammer zeg.
  Ik heb wel eens gehoord dat er een stalen pijp in de schoorsteen gestoken kan worden. Heerlijk een haard. Zonde van het geld natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zou een flexibele pijp in moeten. Zoals ik al aangaf gaan we die moeite en geld er niet meer in steken.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 7. Je schrijft dat er nog meer luchtvervuilers zijn zoals industrie, auto's ed. Dat is zeker waar, maar om de lucht eigenhandig nog verder te vervuilen is dan toch niet de oplossing?

  En verbeter de wereld begin bij jezelf vind ik een hele mooie zin, maar zeker niet van toepassing op jou. Jij verbetert de wereld niet, jij maakt de wereld alleen maar nog slechter met je houtstookkachel. Waarschijnlijk rijd je ook nog is auto wat natuurlijk ook niet bevorderend is voor een gezonde lucht.

  Dus mijn vraag aan jou is waarom jij het zinnetje verbeter de wereld begin bij jezelf schrijft terwijl je zelf het schoolvoorbeeld bent van de kop in het zand techniek.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou nou, het zit je nogal hoog !
   Alsof ik verantwoordelijk ben voor jou frustraties. Respect is ook een mooi iets, iets voor jou om over na te denken? En als je je stoort aan mijn blog, lees je hier toch niet meer. Ook beter voor jouw bloeddruk.

   Verwijderen
  2. Het zit mij niet zo hoog als jij denkt hoor, en naar mijn idee heb ik gewoon met respect gereageerd. Maar zo komt dat bij jou niet over zo te lezen, mijn excuus daarvoor.

   En er is niets mis met mijn bloeddruk, maar wel met mijn longen, en door het toedoen van mensen die net als jij wordt het er niet beter op.

   Verwijderen
 8. Sjonge leven en laten leven hoor! Laat ieder in z'n waarde, we doen allemaal wel eens iets wat een ander niet zint...succes met het ombouwen Anja!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook zo'n leuk zinnetje, leven en laten leven. En dat zinnetje moet het goed maken dat sommige mensen de lucht nog is extra bevuilen door die houtkachels?

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 9. Wat ontzettend fijn dat de buurvrouw jullie waarschuwden! Vroeg me alleen af of jullie niet jaarlijks de schoorsteen lieten vegen, dat dit nooit eerder is opgemerkt. Wij laten dit jaarlijks doen door een erkende schoorsteenveger, want anders keert de verzekering ook niks uit als er brand ontstaat!
  Jammer dat jullie de aangename warmte van de houtkachel nu (tijdelijk) moeten missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja idd erg blij met die buurvrouw. Hadden tot vorig jaar een gaskachel en lieten dus de schoorsteen niet meer jaarlijks vegen. Nu gaat de houtkachel eruit en een sfeerhaard komt daarvoor in de plaats. Zag dat je ook een leuke blog had.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het hieronder geplaatst artikel komt van de website Davos Nederland (astma centrum)

  Graag zou ik van jou horen wat jij van dit artikel vind.

  Hinder door houtrook, een gevaar voor uw gezondheid.
  Veel mensen hebben hinder van houtrook door het stoken van een open haard of houtkachel van hun buren. In de zomer ook vaak door de zogenaamde vuurkorven die worden gebruikt. In feite wordt er hier gebruik gemaakt van een voorhistorische wijze van verwarmen. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek heeft meer dan 11% van de inwoners van Neerland hinder van houtrook. Dat is 2x meer dan de hinder die men heeft van verkeer of industrie.

  Het Netwerk Houtrook ijvert voor het vermijden van overlast en uitstoot van gevaarlijke stoffen door het gebruik van houtkachels, allesbranders, open haarden, vuurkorven en aanverwante installaties binnenshuis en in de open lucht.

  Het probleem:

  In 1,3 miljoen huishoudens in Nederland staat tegenwoordig een houtkachel. Heeft u zich wel eens afgevraagd of houtrook schadelijk is voor uw gezondheid? Of indien u zelf gebruik maakt van een open haard of houtkachel, of uw buren er last van hebben?

  De hinder die wordt ondervonden is in de vorm van stank, prikkende of tranende ogen, en geïrriteerde luchtwegen.

  Uw gezondheid

  Houtrook bevat meer dan 25 voor de gezondheid schadelijke stoffen, waaronder fijnstof PM10 en PM2.5. Houtrook is slecht voor de luchtwegen en hart en bloedvaten en is bewezen kankerverwekkend. Houtrook kan met name bij personen met astma, COPD of andere luchtwegaandoeningen de klachten doen verergeren.

  Wanneer overlast voortduurt en een oplossing uitblijft kunnen ook stressverschijnselen ontstaan. Mensen voelen zich niet meer vrij in hun eigen woning of tuin. Hun gezondheid is in het geding.

  Als voorbeeld een vergelijking: Houtrook is 12x slechter voor uw gezondheid dan het inademen van andermans tabaksrook.

  Uw woonomgeving:

  De lucht in een woonwijk met houtkachels is tot 3x slechter voor uw gezondheid o.a. door de hoeveelheid fijnstof, dan de lucht in een drukke straat in het centrum van een stad of langs een snelweg. Houtrook komt door roosters en kieren uw huis binnen, ook als u het niet ruikt. In nieuwbouwwoningen komen de gevaarlijke stoffen uw woning binnen via de mechanische ventilatie. Filters houden de fijnstof niet tegen. Bovendien is het om andere redenen niet gezond, indien u uw huis niet ventileert. Eén houtkachel is al genoeg om een gebied van 200 x 200m2 te verontreinigen.

  Burgers hebben recht op schone en gezonde lucht in en rond de woning. Het Netwerk Houtrook verwacht van de overheid dat zij dit recht waarborgt.

  Meer informatie en advies? Of wilt u zich aansluiten bij het Netwerk Houtrook? www.houtrookvrij.nl

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel erg voor mensen die aan COPD lijden, waarvan mijn man er 1 van is. Zodoende wist ik wel dat door het stoken van hout zijn benauwdheid erger werd, als hij dit buiten rook, maar dat heeft hij van verflucht ed ook. Ik wist niet dat houtkachels zo erg waren. Als kanttekening wil ik nog wel zeggen dat het onmogelijk is om met iedereen rekening te houden, al doe ik er wel mijn best voor en dat bedoel ik met respect voor alles en iedereen, zover dit mogelijk en redelijk is.
   Zelf krijg ik migraine van bepaalde soorten parfum en ben hier behoorlijk ziek van, mag dan niemand meer die parfum dragen?

   Dit blog is bedoeld voor degene die het leuk vinden om over bezuinigen, besparen en consuminderen te lezen en eventueel ervaringen hierover uit te wisselen en te delen. Niet voor een discussie over wel of geen hout stoken.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp dat dit blog over consuminderen ed gaat. Maar door een blog te maken over een houtkachel kan je een discussie over houtstoken verwachten.

   Verder vind ik je blog best leuk om te lezen, je weg naar consuminderen en besparen is leuk om te lezen. En door bewuster te leven zal je automatisch beter om gaan met de natuur en het milieu. En daar word ik dan weer blij van :)

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  3. Bedankt voor die website www.houtrookvrij.nl, die ga ik de komende tijd eens goed lezen. Al jaren last van die kachels en heel langzaam komt er meer bekendheid hoe slecht die dingen zijn. Overleg met buren heeft geen zin, het zou wettelijk verboden moeten worden. (Of eventueel alleen toestaan met de best mogelijk rook- en stoffilters. Dat zou al 80-90% schelen in overlast)

   Misty

   Verwijderen
  4. Graag gedaan :)

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb last van mensen die klagen, zeuren, voordringen, mijn kant op hoesten, groningen een aardbeving bezorgen met hun vieze aardgasaangedreven kachels, mensen die in de file staan te ronken of nog erger voor de basisschooltjes omdat het regent. Mensen met zweetoksels in synthetische kleding de zomer.

  Trek het je niet aan, volgens mij zijn er een stuk of drie houtkachelhaters die heel de dag de internets afstruinen voor het woord houtkachel en overal hun shit achterlaten. Right, alsof een houtkachel met goed droog hout gestookt de reden is voor hun copd astma etc....

  Die mensen zitten vermoedelijk nooit in een auto. en hun energiecentrales worden niet met kolen gestookt. wat een lieve mensen!

  Wat fijn dat ze de oplossing voor hun kwaal allemaal al hebben gevonden! Jouw houtkachel. Toch raar dat er zo weinig mensen met astma zijn in dit grotendeels met hout verwarmde land ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nog wel een verschil of je in de weide omtrek geen buren hebt zoals waar jij woont of dat je in een druk bevolkt land woont als Nederland.

   En idd ik rij geen auto, ik heb zonnepanelen waar ook mijn cv op aangesloten is (nieuwste techniek) nou ja oke in de winter maak ik ook gebruik van het landelijke netstroom maar op jaar basis maak ik er weinig gebruik van.

   En nee ik struin niet het internet af opzoek naar wat mensen over houtkachels te vertellen hebben. Ik kwam er per toeval terecht.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  2. Inderdaad, hier in Nederland staat die schoorsteen minder dan 20 meter meter van mijn huis vandaan. En als de wind slecht staat dan wordt alle stank en fijnstof puur mijn huis ingeblazen!

   misty

   Verwijderen
 14. Ongelofelijk, sommige mensen hebben echt geen leven behalve zeuren op andermans blog. Niks van aantrekken hoor, Anja!!! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen