dinsdag 8 maart 2016

Dagelijkse routine


Sinds ik begonnen ben met minimaliseren ( nog lang niet klaar) ervaar ik steeds meer rust en geduld bij mezelf.
De meeste mensen worden blij van een opgeruimd huis, het geeft overzicht en rust, wat ook je humeur ten goede komt en ook daar wordt iedereen weer blij van
Een win/win situatie dus.
Ondertussen heb ik me deze dagelijkse gewoontes aangeleerd/eigen gemaakt en heb sindsdien bijna altijd een opgeruimd huis.
Ook is het een stuk minder werk als je alles bijhoudt.
Het is niks nieuws, maar toch wil ik dit met jullie delen.


1. Zodra wij opstaan (5 uur), gooien we samen ons bed en raam open.
Als ik me aan ga kleden, zo'n 2 uur later, gaat het raam weer dicht en maak ik het bed op. De slaapkamer en bed zijn dan lekker gelucht en ziet er dan meteen weer opgeruimd en fris uit.

2. Ook heb ik me aangewend om vuile was meteen in de wasmand/wasmachine te stoppen en de nog schone kleding terug in de kast te leggen.

3. Het aanrecht houd ik ook leeg en schoon, toen ik de vaatwasser nog gebruikte ging hij 's avonds aan en werd 's morgens uitgeruimd. Nu doe ik 's morgens de vaat, voor ik de deur uitga en berg alles meteen op. Qua tijd scheelt het weinig of niks, maar volgens mij in mijn portomonee wel.

4. ' S morgens voor ik de deur uitga stop ik de was inclusief wasmiddel in de machine, bij thuiskomst kan deze meteen aan.

5. Ik doe elke dag iets aan de was, ene dag wassen, andere dag vouwen/strijken en op de juiste plaats leggen, de was stapelt zo niet op en ik blijf lekker bij.

6.  Als ik thuiskom van mijn werk, maak ik de brievenbus leeg en open onze post meteen en stop hem op de juiste plaats.  Kleine moeite en groot plezier wanneer ik mijn wekelijkse administratie doe, hoef ik niet alles bij elkaar te gaan zoeken en ben eerder klaar. Ook druk ik bij thuiskomst mijn wasmachine aan, die al klaar stond met vuile was.

7. Na gebruik van wat dan ook, leg ik het na gebruik terug op de juiste plaats.  Als alles een vaste plek heeft in huis heeft,  scheelt je een hoop gezoek.

8. Voor het naar bed gaan ruim ik altijd de tafel waar ik gezeten hebt leeg en ga er even met een doekje langs,  dit doe ik ook met het aanrecht. (lege kopjes, glazen e.d. zet ik in de gootsteen met water erop/erin en was deze 's morgens met de ontbijtboel af.

9.  'S morgens ga ik ook altijd met een borstel door het toilet en ga met een doekje langs de rand en bril. Uiteraard kan dit ook 's avonds.

10. Na de afwas van het avondeten, maak ik ook altijd het fornuis schoon.

Als je deze punten tot je dagelijkse gewoontes maakt, heb je altijd een opruimd huis en kost je hooguit 1 uurtje, verspreid over de dag en  bespaar je waarschijnlijk meer dan een uur. Als ik dan ga poetsen, kan ik meteen beginnen en is het opruimen al gedaan.
Ook zorgt een opgeruimd huis net als een bijgewerkte administratie rust in mijn hoofd.

Eigenlijk heb ik ook nog een punt 11, maar hoort niet echt in dit rijtje thuis, maar hoort wel bij mijn dagelijkse routine.
11. Als ik iets opmaak, schrijf ik het alvast op mijn boodschappenlijstje, en pak dan bijna nooit mis.

Heb jij ook zo'n dagelijkse routine of doe jij het juist heel anders?