donderdag 8 oktober 2015

Omzetting hypotheek 3

In april zijn we bij onze hypotheekadviseur geweest, omdat we een woekerpolis hebben/hadden. De afkoopwaarde van deze polis gebruiken we dan om de hypotheek extra af te lossen en onze spaarhypotheek om te zetten naar een annuïteiten hypotheek. Maar wat een tijd dat die banken en verzekeraars daar voor nodig hebben om alles af te handelen!!

Eindelijk was het 1 augustus dan zover dat de omzetting een feit werd ( dit hoorde we pas de 1e week van september dus werd er met terugwerkende kracht nog even 2 extra aflossingen van 2 maanden dmv automatische incasso afgeschreven, waar ik dus helemaal niet op gerekend had. Je zou denken dat,  zodra die afkoopwaarde gestort is, dan de annuïteitenhypotheek van kracht gaat. Niet dus, de waarde van de polis zal volgens de verzekeraar op 24 september overgemaakt worden op onze hypotheekekening. Dus heb ik verplicht, bijna 2 maanden extra afgelost, terwijl dit niet in de planning zat !

Afgelopen vrijdag 2 oktober, kreeg ik nog wel een overzicht dat de hypotheek naar annuïteit is overgezet, maar nog geen overzicht van de nieuwe hypotheek som.

Als ik dit van tevoren geweten had, had ik de hypotheek omzetting nog niet in gang gezet, maar eerst die afkoopwaarde laten storten en daarna de omzetting pas uit laten voeren. Daarnaast verwacht ik ook binnenkort de nota van hypotheek adviseur van 1250 euro.

Is dit een normale gang van zaken ? Wie het weet mag het zeggen.

12 opmerkingen:

 1. Communicatiefout van de adviseur en nog 1250 toe betalen

  Irritant voor een wijziging van hypotheek. Dat is simpel. Ben je hiervoor naar de notaris geweest. Ik zou de 'adviseur'. adviseren. Kifid aangesloten? Lusters

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd erg irritant, weet niet of dit aan de adviseur ligt, hij ging er achteraan. Hoeven hier gelukkig niet voor naar de notaris.

   Verwijderen
 2. Wat een gedoe zeg! Ik snap vaak niets van dit soort dingen....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ongelofelijk zeg, alsof iedereen dat geld voor twee maanden dan zomaar heeft liggen! Hopelijk is het straks dan wel allemaal geregeld. Ik heb er hier gelukkig niet zoveel problemen mee gehad, maar ik had geen woekerhypotheek, dus de situatie was ook wat anders. Ik moest 750 euro betalen voor het omzetten, dat was volgens de adviseur de helft van wat ze normaal rekenen. Geloven doe ik het niet, maar dat zei hij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd, het hakte er flink in, maar als straks het overzicht komt met de aflossingen erop ben ik weer blij. Onze hypotheekadviseur rekent 1250 euro en dit was al met 1000 euro korting zei hij. Jaja.......

   Verwijderen
 4. Onze rekening van de hypotheekshopman was 1.495 en moesten we direct na handtekening op offerte betalen zodat ze dan pas alles in gang gingen zetten. was zogenaamd verteld, niet dus. dan heb ik er zelf dus constant op moeten zitten toen ik er achter kwam dat de omzetting helemaal niet per 1 augustus was gerealiseerd. Mijn hypotheekdossier werd ook zijn hoofdpijndossier. Vond ook dat we gewoon belazerd worden. 3 maanden dubbele ORV betaald omdat bij in gang zetten je voor je annuitair ook een ORV moet hebben voor omzetting. Maar onze bank was te druk en misverstanden met hun eigen verzekeringsmaatschappij (duh) was het dus niet goed gegaan op tijd, toen waren ze allemaal druk en uiteindelijk toch bericht dat ze omzetten. Althans de hypotheekadministratiebedrijf heeft onze nieuwe maandlast doorgegeven.
  Als ze je kunnen 'naaien' dan doen ze dat, dat is mijn gevoel erbij. Wel je advieskosten volgend jaar met belasting meenemen als kosten heh! Er zijn discussies op internet of het wel of niet aftrekbaar is, maar in principe moet je het gewoon doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook een dure omzetting bij jullie dan. Ik hoop dat deze maand alles duidelijk wordt. De adviseur ging nog e.e.a. uitzoeken. Mss dat de omzetting per 1 oktober gezet kan worden, zoals ik ook in gedachten had. Niet zozeer de datum, maar de volgorde. Dus eerst ontwoekeren, daarna omzetten. Wat zijn we toch druk met onze hypotheken. ;)

   Verwijderen
 5. Zo blijkbaar hadden wij geluk!
  Zelf per mail om omzetting gevraagd van woekerpolis/beleggingshypo naar annuiteiten.

  Het duurde vrij lang maar lukte uiteindelijk wel. De polis werd uitgekeerd en in mindering gebracht op de hypo en de annuiteit ging lopen.

  Dit dus zonder advieskosten! Lees vooral t blog van min of meer over zelf ontwoekeren.

  Naar de notaris gaan was niet nodig. De maandlasten zijn nu hoger maar we slapen veel rustiger nu we weten dat we aflossen. En uiteindelijk hebben we geen verlies geleden op de woekerpolis. We speelden quite

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies zoals ik het gehoopt had. Onze hypotheek verstrekkers werkt alleen met tussenpersonen zoals ik begrepen heb. Nu ga ik twijfelen, had ik maar......We zullen zien hoe het afloopt.

   Verwijderen
 6. Waarom heb je de spaarhypotheek omgezet? Had je de afkoopwaarde niet beter in de spaarpot van je spaarhypotheek kunnen stoppen, levert denk ik zo tussen de 5 a 6 procent op?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het leek ons het slimste om annuitair te gaan aflossen, zodat we bij ons pensioen al minder hypotheek zullen hebben en de afkoopwaarde was al een grote stap om af te lossen, want nu staat ons huis niet meer onder water. Het liefst lossen we de hypotheek af naar nul. Daarnaast geeft dit ook veel rust.

  BeantwoordenVerwijderen