dinsdag 20 oktober 2015

Keuzes waarop ik wel en niet bezuinig.
Mijn droger gebruik ik al geruime tijd niet meer.
De droger maakte kortsluiting en hebben besloten, zolang we in dit huis wonen, komt er ook geen andere, want heb genoeg droogruimte.  Wanneer we verhuizen naar een appartement  zal er waarschijnlijk weer wel een droger komen, maar staat niet bovenaan mijn verlanglijstje.
De vaatwasser staat ook al lange tijd stil, maar dit is een bewuste keuze geweest.
Afwassen vind ik ook niet vervelend om te doen, daarnaast hoef ik 's morgens geen vaatwasser meer leeg te ruimen.

Beiden apparaten mis ik eigenlijk ook niet eens.
Verder let ik erop dat de cv niet onnodig aanslaat.
D.w.z. ik heb de klokthermostaat zo ingesteld, wanneer wij niet huis zijn de cv laag staat.
Ook stoken we dagelijks de houtkachel wanneer we wel thuis zijn, want houden wel van een warm huis, maar de cv slaat dan ook al minder aan.

Het douchen gebeurt nu ook veel korter. Voorheen ongeveer 5 minuten per keer nu maar 3 minuten.
Het opladen van telefoon/ tablet e.d. worden meestal 's nachts opgeladen, want dan geldt het daltarief. Uitzonderingen daargelaten.
Alles bij elkaar scheelt dit in de energiekosten en kost verder geen moeite.
Ook het jaarlijks overstappen van energieleverancier levert een besparing op en is ook een hele kleine moeite met een flinke besparing. Zie mijn vorige blog

http://wegschuld.blogspot.nl/2015/10/overstappen-naar-een-nieuwe.html

Sinds vorige week gaat echter wel (1 a 1,5 uur voor we naar bed gaan) dagelijks de elektrische deken aan. Deze gaat weer uit als we in bed stappen.
Het grote voordeel hiervan is dat ik nog sneller inslaap en heerlijk uitgerust en energiek wakker word, voor mij een hele goeie investering dus.

Dan de boodschappen, vóór de knop omging was ik maandelijks gemiddeld 100 euro meer kwijt aan boodschappen. Gewoon een kwestie van opletten en een weekmenu maken.  Hier valt echter nog veel te leren. Daar kan nog heel gemakkelijk op bezuinigd worden zonder op luxe dingen in te leveren.

Ook wil ik de zorgverzekering nog tegen het licht houden.


Heb jij dingen waar je juist wel of niet op (wil) bezuinigt?

20 opmerkingen:

 1. Ik zit even te denken... Ik wilde bezuinigen op de auto, maar hier op het platteland heb ik hem helaas best vaak nodig. Dus dat heb ik maar losgelaten.

  Ik geef volgens mij veel minder geld uit aan kleding dan vroeger!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan ook echt niet zonder auto, heb hem voor mijn werk nodig. Hij moet ook betrouwbaar zijn, omdat ik ook midden in de nacht naar een bevalling moet. Daar bezuinig ik dus ook niet op. Kleding daarentegen, daar denk ik echt over na.

   Verwijderen
 2. Op douchen. Ik douch om de dag 15 minuten. Ik geniet van heet water, en gewoon even stilstaan.. Drie minuten douchen is een strafkamp. Ik vul dan ook direct een emmer om sop mee te maken, de cv is dan al aan, warmwater loopt al. Scheelt een kwartier later drie minuten stromend water. En opwarmen van de cv.

  Op schoenen. Ik sta en loop hele dagen, dus als ik schoenen koop moeten ze direct goed zitten, mooi voetbed, klein hakje, en ik wil ze leuk vinden.. Ik kijk wel in de uitverkoop.

  Op gezond eten. Gevarieerd, voedzaam, fruit, groente, fatsoenlijk brood. Liefst geen E-nummers, beslist geen zoetstof. En als ik cola of chocolade koop, dan wel coca cola, lindt ed. ( ongeveer drie keer per jaar)

  De dekking van de zorgverzekering.
  Ik betaalde dit jaar 300 euro meer premie dan mijn zus. Echter, ik had geen eigen bijdrage op hetzelfde medicijn, mijn tandarts werd vergoed, ik kreeg 300 euro inentingen vergoed, ik had gratis een reisverzekering, ik kreeg zowel fysio als manuele arts vergoed.. Mijn zusje betaalde 800 euro zelf. Voor dezelfde dingen..

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bezuinigen doe ik niet op verschillende dingen, zoals schoenen, een winterjas, mijn fietsen goed en gezond eten, dat wil niet zeggen dat ik niet oplet hoeveel ik er aan uitgeef, want ik probeer wel op aanbiedingen te letten, maar verder zijn dat belangrijke dingen voor mij en mijn gezondheid, waar ik wel op bezuinig zijn dingen die ik als luxe zie, zoals vaak veranderen van interieur of mijn garderobe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo hebben we allemaal onze eigen manieren om bewust bezig te zijn met uitgaven.

   Verwijderen
 4. laatst las ik dat je de oplader beter overdag kan laten opladen, de mijne hoeft maar een uurtje aan de oplader. Als je nachts oplaad ligt hij er de hele nacht aan. En tegenwoordig is het daltarief ook geen echt verschil

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Telefoon en tablet zijn hier in ruim 2 uur wel opgeladen de hele nacht er aanlaten zonde.

  Maar houtstoken kost toch ook geld ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja idd, dan is zo lang aan de lader liggen niet zo'n goed idee. En wij hebben het hout gratis, manlief is timmerman. Maar ook als je hout moet kopen, ben je nog voordeliger uit dan met gas.

   Verwijderen
  2. Nou die weddenschap wil ik wel aan.Als wij hier zouden gaan houtstoken kost dat echt wel meer. Ik denk dat wij ongeveer 100 euro aan gas verstoken puur voor de CV.

   Verwijderen
  3. Wat je niet moet vergeten zijn de kosten die je bovenop je daadwerkelijke verbruik betaald zoals transportkosten en dergelijke, hoe laag je verbruik ook is die betaal je sowieso

   Verwijderen
 6. Ik ben minder op goed eten gaan besparen, omdat het nu ook kan. Koop wel zoveel mogelijk kleding tweedehands, waar ik me goed bij voel. En ik heb net iets vaker de verwarming aan. Hiervoor had ik het erg vaak echt koud in huis en dat voelt niet meer goed, nu we het kunnen betalen. Wel blijf ik in alles oplettend en zuinig; dat krijg je er niet meer uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger was ik een bigspender en dacht niet eens na hoe iets voordeliger kon. Nu weeg ik af hoe belangrijk het is voor mij. Zo vind ik een koud huis óók verschrikkelijk en 's morgens is de cv al aan voor wij uit bed komen. Als we thuis zijn en het is koud, dan gaat de houtkachel aan.

   Verwijderen
 7. Bezuinigen doe ik niet op de weekendjes weg. We gaan gemiddeld vier keer per jaar weg, ik heb dat nodig om mijn spanningslevel weer omlaag te krijgen. Bij die weekendjes let ik wel goed op de prijzen, ook als we er zijn.

  Ik hanteer wel een laag boodschappen budget, en kleding voor dochter is grotendeels tweedehands of gekregen, en mijn kleding is uit de opruimingshoek (is goedkoper dan de kringloop hier).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De auto, daar wil ik gewoon een betrouwbaar exemplaar voor hebben. En ik ga ook niet meer in de kou zitten, maar doe het wel wat slimmer door bv te investeren in een pelletkachel en in de winter mijn werkplek naar de kamer te verhuizen, waardoor ik niet op twee plekken hoef te stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik bespaar op diverse dingen zodat wij ieder jaar op (vlieg) vakantie kunnen gaan. Zo ga ik niet meer iedere maand uit eten of naar de film of een ander uitje. Dit gebeurd heus wel maar niet meer frequent. Op mijn boodschappen bespaar ik door iedere week een vast bedrag te pinnen en op vrijdag alles in huis te halen en op is op qua frisdrank of lekkers. De kringloopwinkel is mijn favoriet, ik mag graag lezen, boeken zijn duur, als het via mp niet te krijgen is, probeer ik het bij de kringloop. Ik betaal nooit de volle pond.
  Kleding kopen we vaak in de uitverkoop, alleen voor mijn kids niet want die groeien nog. Wel kijk ik vaak bij de c und a en de z.eeman en dergelijke. Mijn kinderen hoeven dat dure spul niet aan, komt net zo gauw een gat/scheur in als van een goedkopere winkel.

  Ik spaar iedere maand hetzelfde bedrag, ongeacht of er een extra rekening komt van bijvoorbeeld deel eigen risico of een tandartsrekening. Dan leef ik die maand gewoon wat zuiniger. Ik heb bepaalde doelen die ik heel graag wil halen en dat heb ik er graag voor over.

  De kachel brand hier gewoon als we thuis zijn, we gaan niet in de kou zitten. Douchen hou ik rekening mee dat we er niet te lang onder gaan staan. Ik heb verder totaal geen extra abonnementen of verzekeringen wat niet nodig is. Ik heb een heel sober lijstje met mn vaste lasten en voor de rest leef ik zoals ik het prima vind om toch lekker op vakantie te kunnen gaan.....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Daar kan ik nog wat van leren. Als er extra uitgaven wordt er vaak minder gespaard. Wellicht dat ik jouw manier eens probeer.

  BeantwoordenVerwijderen