dinsdag 5 april 2016

Bewustwording


Het begon met de bewustwording...... ZL kocht een huis en zou gaan samenwonen en wij zouden dan weer met z'n 2en zijn. DL is 8 jaar geleden al uitgevlogen.

Dat was voor ons het moment om na te denken hoe we verder wilde. ML heeft artrose en we hebben een jaren 30 woning met bijbehorend onderhoud en onze tuin is nogal groot en wordt voor hem steeds moeilijker bij te houden eigenlijk is een 40 urige werkweek zelfs teveel voor hem en zijn daarom alvast gaan consuminderen, zodat hij nu maar 32 uur hoeft te werken. (Al laat het werk dit vaak niet toe en hij toch zelfs meer dan 40 uur per week werkt) maar dat even terzijde.

Het meest praktisch is dus een appartement voor ons.
Uiteraard hebben we wel een wensenlijstje waaraan dit appartement aan moet voldoen.
 • Het liefst in onze eigen woonplaats
 • Met lift
 • Liefst niet hoger dan de 3e verdieping ML heeft hele erge hoogtevrees
 • Minimaal 2 slaapkamers voor als de kleinkinderen blijven slapen.
 • De woonkamer niet kleiner dan 35m2 bij voorkeur groter, maar och, concessies moeten we allemaal doen
 • Een niet al te klein balkon op het zuiden of Zuid westen
 • Veel licht inval is ook heel belangrijk 
 • En dan ook nog ruim onder de 2 ton.
Het laatste punt betekent ook minder maandlasten en de cirkel is rond.
Tot zover ons wensenlijstje, is redelijk toch?

Maar met dat plan om te gaan verhuizen, kwam de 2e bewustwording. .....
We zullen flink moeten ruimen.
Naar aanleiding daarvan, ben ik bij blogs over consuminderen gaan lezen, waaronder *deze*

Daardoor kreeg ik steeds meer inzicht in hoe absurd alles in elkaar steekt.
We werken om dat duur huis/auto... vul maar in, te kunnen betalen, terwijl we met mindere maandlasten veel meer vrijheid krijgen in de breedste zin van het woord.
Begrijp me niet verkeerd, ik werk met heel veel plezier en haal hier ontzettend veel energie en voldoening uit, maar voor ML wordt het werken dus steeds moeilijker, maar hij moet minimaal 32 uur werken, zodat we onze vaste lasten èn een leuk leven kunnen betalen. Hier gaan we dus verandering in brengen ( in de vaste lasten, niet in een leuk leven, kan alleen maar nog leuker worden ;)

Kortom, als we uitgeruimd en uitgeklust zijn, gaat ons huis in de verkoop en hopen snel te verkopen en te kopen, zodat ook bij ons RUST heerst, zoals bij Jolanda van *deze blog*  ik kan me zo in haar leefwijze vinden, bedankt Jolanda, jij bent voor mij een echte inspiratiebron.

Jammer dat ik deze bewustwording/inzicht niet eerder heb gehad, maar zoals het spreekwoord zegt: "Gedane zaken nemen geen keer".  ( is echt mijn ding, spreekwoorden en gezegdes)

 Dus sluit ik heel toepasselijk af met mijn levensmotto;

Leer van gisteren, 
Droom van morgen, 
Leef vandaag !!

Fijne week allemaal.

15 opmerkingen:

 1. Wat een mooi streven en als ik inderdaad bij Jolanda lees is er een last van haar schouders gevallen ook al omdat hun vorige huis en tuin veel tijd kostte door onderhoud.

  Dus ik wens jullie veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend lief van je! *pinkt een traantje weg* (geen grapje). En wat ben je goed bezig! Het is trouwens niet per definitie zo dat 'straks in je nieuwe leven' je maandlasten lager worden... Dat is namelijk afhankelijk van je huidige en je nieuwe hypotheek. Mijn maandlasten zijn niet zoveel lager, maar... omdat ik nu een lineaire hypotheek heb (en geen aflossingsvrij deel meer), los ik mijn hypotheek wel volledig af. Ik ervaar zelf alleen maar voordelen van ons nieuwe leven met veel meer rust. Dusssss... voor nu de beuk erin; opruimen die zooi, wegdoen, weggeven, weglaten, je huis in de verkoop zetten en gaan! O ja, ook heel grappig, het onderhoud hier... Ik had een minimale lekkage op mijn balkon die veroorzaakt word door iets boven het balkon. En dat laat je dan gewoon herstellen door de VVE, terwijl je zelf koffiedrinkend achter je laptop zit... Kijk, this is the life! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze hypotheek gaat zoals het er nu uitziet met 1 ton naar beneden, dat zullen we maandelijks wel voelen verwacht ik.
   Enne die VVE zie ik ook wel zitten :-)
   En yes we gaan ervoor.

   Verwijderen
  2. Jeetje een ton minder. Wat zal dat schelen, vooral aangezien je nu aan dat bedrag gewend bent.

   Verwijderen
 3. Wat een mooie inzichten en verstandige keuzes :-) Ook ik zou willen, ondanks dat wij nog relatief jong zijn, dat wij 10 jaar geleden het licht al hadden gezien. Wij bekijken het maar zo: beter vandaag beginnen dan over tien jaar :-)

  Succes met het uitruimen, de verkoop en het zoeken naar een nieuwe, fijne stek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel en inderdaad zo is het maar net, beter laat dan nooit.

   Verwijderen
 4. Mooi geschreven. Het is je gegund. Ik hoop dat je vlug je huis kunt gaan verkopen en je je wensappartement krijgt. Op naar het nieuwe leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel overeenkomsten met ons! Door de ziekte van Graves kan ik het onderhoud en bij houden van dit huis ook niet opbrengen, vandaar onze keus voor een bungalow. Hiervoor hadden we een appartement, en hebben flink moeten ruimen! Nu zijn we ook weer bezig. Als je resultaat ziet wordt het alleen maar leuker en wordt het een verslaving!
  Ons huis heeft 9 weken te koop gestaan :-))
  Heel veel succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beter laat dan nooit en leuk op naar een beter leven. Maar die heb je al door het proces, dat is ook al leuk zat vind ik zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is ook zo Rose. Als straks de maandlasten verder verlaagd zijn, wordt het nog makkelijker èn leuker. Jullie al bezichtingen gehad?

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. 5 met de open dag, 1 er een wk er voor en 2 voor we op funda kwamen, maar nu is het stil helaasie.

   Verwijderen