dinsdag 4 oktober 2016

Dilemma


Het Bloggen staat momenteel op een laag pitje en dit heeft verschillende redenen.

 • DL woont weer thuis
 • Hebben nu de dagelijkse verzorging van onze kleinzoons.
 • Mijn blessure Hielspoor en andere bijkomende klachten, die elkaar versterken/verergeren
 • Door die blessure kon ik niet hard lopen was dus mijn uitlaatklep 
 • Sinds een paar weken doe ik 15 tot 30 minuten per dag yoga en voel me meteen een stuk beter.
 • Vorige week weer voor de 1e keer gaan wandelen ipv hardlopen.
 • Vanmorgen weer voor de 1e keer stukjes hard gelopen (redelijk pijnvrij) *EUFORISCH*
 • Detachering voor mijn werkgever in het Moeder Kind Centrum (MKC) en daardoor extra diensten werk.
 • Bijscholing low care kraamverzorgende ivm diensten in MKC.

Met de komst van dochter en kleinzoons zijn onze plannen, zoals ik al in een eerder Blog vermeldde, gewijzigd.
Een appartement ging het al niet meer worden en de bungalow, waar we ons oog op hadden laten vallen, zal bij nader inzien toch te klein zijn voor ons 5en.
Niets is zo veranderlijk als een mens, zoals ik in een eerder blog al schreef.
*Niets is zo veranderlijk als een mens*

Dus met een hypotheekadviseur gaan praten om eens te kijken wat de mogelijkheden zijn. Gezien het formaat huis en de eisen die wij stellen (dubbele bewoning) is dit gewoon niet haalbaar oftewel onverstandig.
Om een lang verhaal kort te maken, we blijven lekker in ons huis, waar we al 19 jaar wonen en groot genoeg is voor ons allen. Er valt nu een last van mijn schouders, want we wonen hier al die jaren met veel plezier.
Wel willen we dan beneden een slaapkamer aanbouwen, zodat DL de bovenverdieping voor zichzelf heeft. En wij alles gelijkvloers hebben, want badkamer is al beneden. (Vooruitziende blik😉)

Dat wordt verbouwen en aanpassingen maken dus.


 • Nieuwe pijp voor de schouw + kachel
 • Een aanbouw, wat onze slaapkamer wordt en meteen de woonkamer iets vergroot.
 • Tuinhuis, voor ML, zodat hij meer thuis kan werken.
 • Nieuwe badkamer
 • Nieuw toilet
 • Dubbel glas in sommige ramen 
 • De tuin onderhoudsvrij maken.
Een nadeel is, dat we nog 10 jaar de rentevast periode hebben  van 4.7%
Bij verkoop loste dat probleem zich vanzelf op.

Rentemiddeling dan?
Dit zou in ons geval weleens 400 euro in de maand kunnen schelen, maar daar staat dan weer een flinke boeterente op en deze zal dan bovenop de hypotheek komen.
En we willen juist extra aflossen !!!!!
*Hoe werkt rentemiddeling?*

Dat is dus mijn dilemma......
Nu e.e.a. afwegen en met onze huidige hypotheekverstrekker in  gesprek gaan denk ik.


Hebben jullie nog ideeën ?
Tips en adviezen meer dan welkom.

14 opmerkingen:

 1. Hi Anja, soms moet je een weg inslaan om bewust te worden van wat je hebt en om er weer van te genieten. Soms is links af uiteindelijk rechtsaf of thuisblijven. Dat geeft niet want ondertussen weet je zo veel meer en heb je ongemerkt al zoveel slagen gemaakt. Zo te lezen heb je nog wel een keuze moment of heroverweging en dat is goed wat je wilt. Ik zelf vind 400 minder echt aanzienlijk veel in de lasten. Daar kan je heel veel van verbouwen in het resterende jaar als je toch van woning zou veranderen. Misschien is er nog wat meer tussen eigen huis of appartement dat te klein blijkt. Onze stap met een daling van lasten is het verkopen meer de moeite waard geweest. Dat merken we nu al.

  Misschien is een aankoop van een net zo'n grote woning in de buurt met een veel voordeligere rente lucratiever dan blijven, verbouwen of afkopen met rentemiddeling. Het is goed om alle opties te bekijken. Zo hebben wij het ook gedaan en uiteindelijk kom je ergens wat je niet had verwacht. Zie maar naar ons. Jij sprak over een appartement en wij wonen er inmiddels al ;-)

  Succes, maar het komt wel goed, de weg naar iets nieuws is allang ingeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Rose, idd het kan verkeren hé?
   Wat fijn dat jullie beslissing ook zo goed heeft uitgepakt.
   Gefeliciteerd nog met jullie nieuwe woning.
   Er zijn hier zoveel afwegingen te maken. Zo weegt ook het welzijn van Dennis erg zwaar (oudste kleinzoon) hij was door alle veranderingen in zijn leventje van slag en begint nu zijn draai weer te vinden. Binnenkort gaat hij naar groep 1 en heeft hier veel zin in. Een verhuis en wss dan ook een nieuwe school willen we hem besparen.
   Het enige wat we nu nog uit moeten vogelen is of rentemiddeling rendabel is. Nu kunnen we goed rondkomen als ML 32 pw werkt. Met nog lagere hypotheeklasten kan hij nog korter gaan werken.
   Groetjes, Anja.

   Verwijderen
  2. gezondheid en rust is ook belangrijk en zolang je het kan dragen. Al mooi dat ML 32 kan werken. Ik werk ook zoveel uur en ik vind het prima zo. Hopelijk pakt de rentemiddeling goed uit dan maak je toch weer een fijne slag.

   Verwijderen
  3. Dank je Rose, idd.
   Ik ga aan de rentemiddeling nog wel een blog wijden.

   Verwijderen
 2. Wat lief dat jullie zo openstaan om je dochter met kleinkinderen weer in huis te nemen. Maar gaat het niet wat ver om het hele huis erop te verbouwen? Misschien is ze over een paar maanden/jaar alweer het huis uit en kun je toch gewoon verhuizen. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar als volwassen vrouw met kleine kinderen zou ik niet permanent bij mijn ouders willen inwonen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We waren al eerder van plan om te verbouwen. Nu is het vooral win/win. Nu heeft DL onze hulp nodig en straks wij voor mantelzorg van onze dochter.
   Dus hopen nooit meer te hoeven verhuizen.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Geweldige ouders en opa en oma zijn jullie! Wel heel anders dan je van plan was, maar gelukkig woon je nog niet in een klein appartementje.. En als iedereen op deze manier blij en tevreden is, is dat ook een groot goed. Leuk zoveel verbouwen, wordt het ook weer anders van... Gelukkig kun je het hardlopen weer gaan opbouwen en nu hoop ik zo dat je ook weer vaker gaat bloggen! ♥

   Verwijderen
  4. Wat lief.....en ons leven komt steeds meer in een fijn ritme, dus het bloggen zal ik nu van lieverlee weer oppakken. Leuk nieuw logo heb je trouwens 👍💙

   Verwijderen
 3. Bij mij werken de MBT schoenen erg goed tegen hielspoor... wat een akelige handicap kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh echt? Die ken ik nog niet.
   Met fysio zag ik geen verbetering en heb nu voor 's nachts een strassburgsok, dat scheelt al veel en yoga op de vroege ochtend.
   Shockwave schijnt ook goede resultaten te geven.

   Verwijderen
 4. Er komt geen boeterente kijken bij rentemiddeling. Dus je houdt geld over om extra af te lossen. Welke bank heb je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wordt dus rennen naar onze huidige hypotheekverstrekker 😂
   We zitten bij Woonfonds en heb gezien dat deze ook aan rentemiddeling doet. Maar de bank loopt toch geld mis? Mss heet het dan geen boeterente, maar vergoeding voor misgelopen inkomsten voor de bank.
   In ieder geval hoe eerder hoe beter dus.

   Verwijderen
  2. Nou daar wordt idd wat voor betaald, maar dat zit in je nwe rentepercentage verwerkt. (Zie ook mijn blog: https://life4mama.blogspot.nl/2016/04/rentemiddeling-gelukt.html?m=1 )

   Hier summiere uitleg.
   Bij ons ging het van 4,15 naar 3,4% door te middelen. Maar weer opnieuw een looptijd van 10 jaar (ipv de oude 7 jaar). Daarnaast als je nu zou oversluiten met een boete, zou je nu iets van 2% rente krijgen voor 10 jaar.
   Dus het verschil tussen die 3,4 en 2 procent, is als het ware die misgelopen inkomsten vd bank, uitgespreid over de nieuwe looptijd.

   Verwijderen