donderdag 17 september 2015

Kraamverzorgende




Wegens een babyboom is het even erg stil geweest op mijn blog en deze blog gaat absoluut niet over bezuinigen, maar over een van mijn passies..........lees je mee of haak je af?

Kraamverzorgende

Heel jammer vind ik het, dat dit beroep door de meeste mensen erg wordt onderschat. De inspiratie voor dit blog kreeg ik van https://valhallavertelt.wordpress.com/2015/09/16/na-de-bevalling-bla/  (bedankt hiervoor)  Zelfs minister Schipper van volksgezondheid denkt dat er aan de kraamzorguren gesleuteld moet worden. Tuurlijk, een was draaien kan tegenwoordig iedere papa.  Maar ook papa's kijken door een roze bril en zien niet dat hun baby wel erg geel gaat zien of suf wordt om zomaar iets te noemen. Of dat de baby wel heel erg veel afvalt en niet genoeg voeding binnenkrijgt en bijgevoed moet worden.  En dat papa's ook 's nachts wakker gehouden wordt door een huilende baby en na een paar slapeloze nachten ook blij is dat hij 's middags samen met zijn vrouw een dutje kan doen om het vol te houden. Terwijl de kraamverzorgende een was weg strijkt en voor eventuele andere kinderen zorgt, daar wordt geen rekening mee gehouden !
Kraamverzorgenden worden vaak gezien als de beschuit smerende en koffie inschenkende  wasvrouw.
Alles behalve dat, zou ik haast zeggen.

In Nederland bevallen -in tegenstelling tot het buitenland -  nog heel veel vrouwen thuis of poliklinisch en gaan dan na enkele uren naar huis, de kraamverzorgende heeft in beiden gevallen geassisteerd tijdens de bevalling en verzorgen daarna het kraambed thuis in de vertrouwde omgeving van de kraamvrouw en deze liggen dus niet de eerste dagen in de kraamkliniek of ziekenhuis.

Het werk van een kraamverzorgende is vooral het observeren, signaleren en TIJDIG actie ondernemen als er iets niet goed dreigt te gaan met de moeder of de baby. Daarnaast begeleiden/adviseren ze de moeder om borstvoeding te geven. Vaak gaat dit heel natuurlijk en heeft de moeder alleen wat aanwijzigingen of advies nodig, maar dit gaat niet altijd vanzelf en is de professionele hulp van een kraamverzorgende zeer welkom.
Zelfs bij kunstvoeding hebben ouders advies nodig, de eerste dagen drinkt een baby nog heel weinig en in de kraamweek wordt dit steeds meer, de kraamverzorgende begeleidt en adviseert  ook hier de ouders in. Zelfs met volgende kinderen zijn de ouders dit vaak vergeten en hebben een "opfriscursus" nodig en weer is de kraamverzorgende  de aangewezen persoon om deze "cursus" met veel geduld en plezier te geven, ook dit is maatwerk en niet voor alle baby's hetzelfde.
Ouders die al kinderen hebben zullen het met me eens zijn, dat aan het eind van de middag het vaak "spitsuur" is en dan moet er ook nog gekookt worden, hoe fijn is het dan dat de kraamverzorgende  al een ovenschotel klaar heeft staan, zodat alleen de oven maar aan gezet hoeft te worden.
Nog een ander aspect van een kraamverzorgende is het assisteren van de verloskundige bij de bevalling.
Vaak is dit de start van een nieuwe werkweek voor een kraamverzorgende en werkt dan 8 tot 10 dagen achter elkaar in hetzelfde gezin.
Kraamverzorgenden worden maandelijks bijgeschoold om de kwaliteit te waarborgen en dat heeft niets te maken met een was draaien of beschuit smeren, maar om goed te kunnen handelen in acute situaties, waar het het ook om mensenlevens gaat.

Dat gezegd hebbende;
Ik bèn een kraamverzorgende  met passie voor haar vak en heb het mooiste beroep ter wereld........Ouders bijstaan met raad en daad in de vaak mooiste en emotioneelste periode in hun leven, laten we hopen dat dit beroep niet door alle bezuinigingen in de zorg verloren gaat. Anders moet ik professioneel  Blogger worden en in de kraam ben ik veeeeeel beter ;) ;)

Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg?

21 opmerkingen:

  1. Goed dat je ook eens de andere kant laat zien inderdaad! Kraamzorg is zeker niet alleen maar beschuitjes smeren en schoonmaken, dat heb ik wel gemerkt toen de borstvoeding hier niet goed liep. De kraamzorg is toen 10 dagen achter elkaar aan het werk geweest!! Echt een toppertje voor ons. Ik had er zó ontzettend veel aan <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze schoondochter ligt nu in het kraambed en de zorg van de kraamverzorgster is top. We hadden een gesprek met haar en niet altijd is het rozengeur en maneschijn. Wat denk je als de baby is overleden, of gehandicapt. Ook dan moet ze heel speciale zorg geven. Hoe begeleidt ze de ouders? Stel dat er een uitvaart nodig is. Denk er eens aan hoe moeilijk dat is voor haar. Ik heb wel een hoge pet op van haar deskundigheid. Ze is echt nodig na een geboorte om de ouders op vele gebieden ter zijde te staan. Een mooi vak en soms heel moeilijk!
    Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Allereerst van harte gefeliciteerd met je kleinkind, ook voor opa's en oma's een hele bijzondere tijd. Gelukkig komt het niet zo vaak voor, maar idd soms is het heel moeilijk. Gelukkig hebben de voorspoedige kraambedden de overhand. Geniet van je kleinkind.
      Groetjes terug

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  3. Minder kraamzorg leidt er waarschijnlijk ook toe, dat de artsen in het ziekenhuis vaker tegen een vrouw zullen zeggen: blijf jij nog maar een paar dagen hier, want jou willen we goed in het oog houden omdat je een hoger risico loopt op problemen. Lekker duur, minder kraamzorg...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook dat risico zit erin als er wordt bezuinigd op kraamzorg, hoezo dit blog gaat niet over bezuinigen? 😉😉

      Verwijderen
  4. Ik had destijs beide keren oudere kraamverzorgende, die in totaal tien uur kwam. De eerste dagen twee uur per dag, later één uur per dag.
    Zij hielp met de verzorging van de baby en hield mij en de baby in de gaten, verder hebben mijn man en ik de kraamtijd samen doorgebracht, zelf het huishouden doen, beschuitjes smeren, oudere kind verzorgen enzovoort. Mijn man nam na de bevalling vakantie op.
    Voor ons was het fijn dat er deskundige hulp elke dag even aanwezig was, en verder gingen wij gewoon onze eigen gang en konden we samen genieten van ons nieuwe gezin. Voor ons was dit een prima vorm van kraamhulp.
    KraamVerzorgende is een mooi beroep met een grote verantwoordelijkheid. Ook moet je je goed kunnen aanpassen aan de gezinnen waarin je terecht komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, de keuze voor meer of minder kraamuren moet bij een gezin liggen en niet bij de politiek. Fijn dat jullie het zo ervaren hebben.

      Verwijderen
  5. Nou, gelukkig weet je dat ik een kraamverzorgende ook echt niet zo zie, ware het niet dat er gewoon niet heel veel anders te doen was bij ons. Weer zo kortzichtig om hier op te besparen. Want straks wordt er bij een niet goed lopende borstvoeding gezegd: blijf nog maar een nachtje in het ziekenhuis. Of wordt de huisarts platgebeld met vragen. Of juist pas veel te laat bezocht. En alsof elke nieuwe moeder even makkelijk in staat is om in die eerste week of weken een huisarts te bezoeken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet ik hoor meis. En idd dat risico ligt ook op de loer.

      Verwijderen
  6. Beide keren een hele lieve fijne kraamhulp gehad. Ik had alleen bij allebei de gewoonte om voordat de kraamhulp kwam zelf al gewassen, aangekleed en gegeten te hebben. Bedden afgehaald vaatwasser uitgeruimd. Kinderen uiteraard ook al schoon, aangekleed en voorzien van eten. Eigenlijk was alles al gedaan voordat ze kwam. Op de een of andere manier kon ik dat niet aan haar overlaten. Vraag mij niet waarom.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zonde, de kraamweek is juist bedoeld om uit te rusten en aan te sterken, zodat je na de kraamweek het zelf weer aankan. Nu heeft het er uiteraard ook mee te maken hoe de bevalling is gegaan.

      Verwijderen
  7. Wij zijn in de kraamweek van oudste een aantal dagen wakker gebeld door de kraamverzorgster. Zoon sliep gewoon door en wij dachten wel wakker van hem te worden. Voor onze ruime acht ponder geen probleem. Bij dochter kon ik maar weinig uren krijgen, door de keizersnede was bijna alle hulp al op en kwam ze nog een paar dagen twee uurtjes per dag. Eigenlijk alleen de controles doen bij mij en naar dochter kijken. Bij zoon was er nog een regeling dat je extra uren kreeg na de keizersnede, bij dochter was dit wegbezuinigd. Ik had gelukkig hulp van mijn moeder toen man weer ging werken.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De meeste vrouwen komen na een keizersnede de 3e of 4e dag naar huis, dan heb je nog recht op een dag of 7 kraamzorg. Dit 5,5 uur per dag bij kunstvoeding en 6 uur bij borstvoeding. Ook heb je recht op 2 dagen extra van 2 x 5 uur. Dit wordt een 9e en 10e dag genoemd. Hier moet de verloskundige voor tekenen, maar is nooit een probleem.

      Verwijderen
    2. In de tijd van dochter was er een enorm tekort aan kraamhulp in de regio Amsterdam. Ik kon toen echt niet meer uren krijgen. Overigens kwam ik "pas" de 5e dag thuis. Je kunt wel recht hebben maar het moet er ook zijn.
      Nic

      Verwijderen
  8. Ik zou nooit meer een kraamzorg willen hebben. De laatste was een verschrikkelijk mens. Dat ik mij al had aangekleed en mijn oudste al eten had gegeven om 8 uur was echt note done! Wassen deed ze per kledingstuk, naar buiten mocht ik niet met baby terwijl verloskundige toestemming had gegeven. Het was een activiteit die ze een dag later op de planning had staan. Ze ging om 3 uur de deur uit en ik stond 5 over 3 buiten. Ik vulde de vaatwasser en liet hem draaien en ging vervolgens bij mijn ouders eten. :D

    Ik vond het echt een inbreuk op mijn privacy. Mocht er ooit nog een derde komen dan huur ik liever een schoonmaakster is voor de huishoudelijke klussen, zodat ik daarna mijn eigen dingen kan doen.

    Misschien ook niet helemaal terecht van mij nu ik twee keer een keizersnede heb gehad en na 2 / 3 dagen weer thuis was. Ik kan mij voorstellen dat bij een geboorte thuis een verloskundige toch een paar ervaren extra handen zijn.

    Ik heb niks tegen kraamzorg, maar ik ben geen geschikte kraamvrouw. Doe liever alles zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zonde dat je dit zo ervaren hebt. Als er geen klik is tussen kraamverzorgende en kraamvrouw, kun je naar het kraamcentrum bellen of er een andere kraamverzorgende kan komen. Dit komt niet zo vaak voor maar wordt bij ons centrum bij de intake al aangeven dat dit mogelijk is. Het is tenslotte jullie kraamweek en dat moet een feestje zijn. Een goede kraamverzorgende past zich aan het gezin aan en is daar heel flexibel in. Daarnaast geeft ze tips en adviezen die je naar eigen inzicht wel of niet toepast, aan jullie de keus.

      Verwijderen
  9. Ik vind kraamzorg geweldig! Ik had niet geweten wat ik zonder mijn kraamhulpen had gemoeten. Vijf bevallingen en vijf kraamhulpen heb ik gehad. En ik vond ze allemaal heel fijn. De kraamhulp moet beschermd worden vind ik.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen